Mamy dla Państwa dziś przepis od naszej Pani dietetyk Agaty Cenin na bowl z tofu, awokado i łososiem w azjatyckim stylu.
Składniki:
✅kostka tofu,
✅awokado,
✅ulubiony mix sałat,
✅zielony ogórek,
✅pomidorki koktajlowe,
✅wędzony łosoś,
✅łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
✅składniki na sos: łyżeczka masła orzechowego, łyżeczka sosu sojowego, odrobina Srirachy, płatki chilli, ząbek czosnku, odrobina erytrytolu, suszony imbir, papryka wędzona.
Wykonanie:
1️⃣Tofu odsączamy z wody, obtaczamy w łyżeczce skrobi ziemniaczanej i smażymy na suchej patelni.
2⃣W miseczce mieszamy składniki na sos.
3⃣Gdy tofu jest już podmażone wlewamy na patelnię 3/4 sosu i mieszamy z tofu.
4⃣Sałatę🥬, pomidorki🍅, ogórka🥒, awokado🥑, łososia oraz podsmażone tofu układamy na talerzu.
5⃣Całość polewamy resztą sosu i posypujemy czarnuszką. 🥘
6⃣Zjadamy 🤗
To danie zawiera węglowodany w postaci warzyw i błonnika, białko roślinne w postaci tofu, kwasy omega-3 w postaci awokado i łososia (które obniżają one stężenie glukozy we krwi i stężenie ciśnienia tętniczego). Czarnuszka natomiast również pozytywnie wpływa na stężenie glukozy we krwi i działa dobrze na pracę wątroby. 👍
Bowle to estetyczny i prosty sposób na przemycenie warzyw. 😊
ZADZWOŃ (61) 658 53 10