Latem możemy korzystać z bogactwa różnorodnych sezonowych świeżych owoców, warzyw . Są one bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspierają nasze zdrowie. Włączaj do swojej diety różne kolory owoców i warzyw, aby dostarczyć organizmowi różnorodnych składników odżywczych. Wyższa wartość składników odżywczych sezonowych owoców i warzyw, ponieważ dojrzewają naturalnie w odpowiednich warunkach i są zbierane w optymalnym momencie. Mają wyższą zawartość witamin, minerałów przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Są również niskokaloryczne, bogate w błonnik i wodę, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi lub w procesie odchudzania. Dodatkowo, ich wysoka zawartość błonnika sprawia, że czujemy się syto po posiłku, co może m pomóc w kontrolowaniu apetytu i unikaniu nadmiernego jedzenia. Korzyściami zdrowotnymi jest poprawa funkcjonowania układu odpornościowego, wspieranie zdrowia serca, obniżenie ryzyka chorób przewlekłych , takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje nowotworów oraz ma korzystny wpływ na zdrowie skóry.
Warto pamiętać, że spożywanie sezonowych owoców i warzyw jest tylko częścią zdrowej diety. Warto uwzględnić inne składniki odżywcze, takich jak produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, białko, produkty zbożowe oraz nabiał. Zrównoważona dieta, oraz nawadnianie orgazmu wodą (około 1,5-2 l dziennie, a w czasie upałów 4-5 l )zapewni nam najlepsze wsparcie dla zdrowia i dobrego samopoczucia.